Slak 2016

Slak 2016

Pinksteren! Elke Loefbijter weet direct wat hij of zij gaat doen. Namelijk je agenda vrij maken voor het SLAK. Wat, een Slak? Nee zeker niet! Het jaarlijkse evenement van Orionis (zeilvereniging van Amsterdam), het Skûtsje Lange Afstandskampioenschappen. Een lang weekend vol met feest, zeilen op bizar grote boten en nog meer feest!

Afgelopen SLAK was de derde keer dat de Loefbijter deel nam aan dit geweldige evenement en dit jaar met wel twee boten! Zoals altijd met de Sjouwer (want wat vaart die boot een lekker vaartje) en als nieuwkomer dit jaar de Lotus, van de beste bootverhuurder van Friesland Peter de Koe!

Vrijdag avond, aangekomen in Sloten, de perfecte plek voor het eerste feest. Dit is namelijk de ligplaats van de Sjouwer en de Lotus, waardoor de boten lekker ingericht kunnen worden als slaapplek en daarmee ongeveer 20 meter van het feest lagen. En iedereen had blijkbaar de weersvoorspelling gezien van de volgende dag, namelijk veel te veel wind! Dus, iedereen kon gerust helemaal los gaan.
Helaas, was het ook echt zo, de brakke koppies zagen beide wedstrijden afgelast worden door de hoeveelheid wind. Gelukkig werd voor deze teleurstelling al snel een oplossing gevonden, namelijk: zo snel mogelijk naar Langweer! Lijntjes naar de kant, tap open en gaan. ‘S avonds hebben we geroeid met de riemen die we hadden en ging wederom het feest helemaal los.

Maar het weekend mocht nog niet over zijn! Er moest gezeild worden. Gelukkig voor de Sjouwer en de Lotus, werd de korte baan wedstrijd geschrapt en kwam het hele klassement aan op 2 lange baan wedstrijden op het Heegermeer. Met 2 boten van ongeveer 20 meter, beide 16 man/vrouw aan boord, 15 ton staal en een forse windkracht 5 met stoten 6, joekelden wij het Heegermeer over! Wat een spektakel. Ik zou bijna roepen, Bliksemmm Wieeebe.

Veilig in de haven was het wachten op de uitslag, want er moest een verbetering komen ten opzicht van voorgaande jaren. Verder was er ook een kleine rivaliteit tussen de twee Loefbijter schepen, maar dat terzijde. Zoals altijd in de Aldwald, waar al het vreugd begint, kwam de uitslag. Tot onze stomme verbazing, geen laatste! Geen 1 na laatste. Zelfs geen 7, 6, maar een 5e plek voor de Sjouwer! De Lotus zou wel 4e zijn…

Niks was minder waar, de spanning steeg toen de nummer 1 en 2 bekend werden gemaakt. Lotus, Loefbijter. 2e Plek!

Wat een fantastisch weekend en wat een heerlijke mensen om een wedstrijd tegen nog 350 studenten te varen.

Door: Mark Nijland